Hoofdafbeelding voor Zetadvies

Zetadvies

Tips en Tricks bij het koffiezetten

 

Je bent eigenaar van verse koffie! Nu je kwaliteitskoffie hebt, wil je natuurlijk ook dat het perfect smaakt. Omdat wij de koffie lichter branden, komt er een heel smaken-palet tevoorschijn. Dit kan anders smaken dan dat je gewend bent. Maar wel veel lekkerder. Omdat je de smaken in balans wil ervaren is het juist zetten (of afstellen van je machine) belangrijk. Zo voorkom je bijvoorbeeld een te bittere of zure koffie.

Voor alle zetmethodes geld, dat je apparaat schoon en kalkvrij moet zijn. Alleen zo werkt je apparaat naar behoren en smaakt je koffie zoals het hoort.

Heb je hierna nog vragen? Aarzel niet en laat het weten. Woon je in de buurt van Lichtenvoorde en kom je er niet uit? We komen graag bij je langs.

 

Volautomaat

Onze koffie is op die manier gebrand dat het heel veel smaken bevat. Die smaken kun je naar je eigen voorkeur zetten. Voor de meeste supermarktkoffies maakt het niet uit hoe je machine is afgesteld, het smaakt altijd saai. Met ambachtelijke koffie maak je zelf het verschil.

Het is belangrijk dat je de machine afstelt. Dit kan soms alleen al een simpele handeling zijn als de maalgraat aanpassen. Zo krijg je jouw koffie in balans. Meestal moet je de instellingen aanpassen bij iedere andere koffie die je erin doet. Zo mis je niet de geweldige smaakeigenschappen die het te bieden heeft en voorkom je zure of bittere koffie.

Dit kan je doen door de maling van de bonen van grof, gemiddeld of op fijn te zetten. Hierbij geld: hoe fijner de maling, hoe intenser de smaak. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt. (Gaat het fijner zetten van je maalgraad moeizaam? Doe dit dan op het moment van malen zelf)

Indien mogelijk kun je ”spelen” met de hoeveelheid koffie die gemalen word (de sterkte). En de hoeveelheid water dat erin je kopje komt. Zie bovenstaande richtlijnen voor de water/koffie verhouding.

Smaakt je koffie te zuur? Dat kan komen door een te hoge dosering koffie (de sterkte), een te grove maling of te koud water. Het omgekeerde kan ook, maar dan wordt de koffie bitter. Have fun!

 

 

Filterkoffie

Wij vinden onze filterkoffie uit de ”machine” of ”pour over” het lekkerst in bovenstaande verhoudingen. Over smaak valt niet te twisten. Probeer op basis hiervan jouw ideale kopje te vinden.

Tip 1. Om papiersmaak in je koffie te voorkomen spoel je het filter met heet water.

Tip 2. Gebruik een gemiddelde maalgraad. Een te fijne maalgraad zorgt voor overextractie en doet de koffie bitter smaken. Bij een te grove maalgraat loopt de koffie te snel door en is hij slap.

Tip 3. Zorg dat de koffie gelijkmatig is verdeeld in het filter. Zo is de extractie gelijkmatig.

 

French press / Cafetière

1. Breng water aan de kook.
2. Spoel de kan om met heet water.
3. Schep de koffie in de kan. Onze tip: gebruik redelijk grof gemalen koffie.
4. Giet het water van de kook bij de koffie, en roer het goed door om de smaken los te laten komen.
5. Doe nu alleen de deksel op de kan en wacht 3,5 – 4 minuten.
6. Druk met de zeef langzaam de koffie naar beneden en klaar!

 

Half automaat / espresso machine

Alle koffies die je met deze machine maakt, zijn gebaseerd op een espresso. Daarom focussen we hier op het maken van een espresso.

Voor een dubbele espresso adviseren wij ongeveer 19 gram koffie in je filterdrager. Voor een enkele espresso de helft.

De koffie in je filterdrager moet gelijkmatig worden verdeeld. Zo kan het water evenwijdig door de koffie worden geperst. Druk de koffie aan met een tamper. Hoe hard je drukt maakt niet veel uit. Maar doe wel altijd het zelfde.

Je drukt op de knop en de espresso loopt. Het water neemt de aroma’s en smaken uit de koffie. Dit noemen we de extractie. Dit gebeurt optimaal onder 9 tot 10 bar, in een extractietijd van tussen de 21 en 29 seconden.

De kunst om dit voor elkaar te krijgen, hangt voor een groot deel van de maalgraat af. Door een te grove maalgraat gaat extractietijd te snel. Dit zorgt voor onderextractie en maakt je espresso zuur. Bij een te fijne maalgraat creëer je overextractie. De extractietijd is te lang. De espresso smaakt bitter. Een lekkere espresso heeft een juiste extractie, en heeft balans tussen zuur / bitter / zoet.

Over smaak valt niet te twisten. Zie al het bovenstaande als richtlijnen. Er een paar seconden of gram van afwijken mag natuurlijk. Vergeet niet dat bij een andere koffie je de machine weer moet aanpassen!

Tips:

  1. De watertemperatuur moet tussen de 90°C en 97°C zijn.
  2. Overextractie kan komen door te heet water / te veel koffie / te fijne maalgraat.
  3. Onderextractie kan komen door te koud water / te weinig koffie / te grove maalgraat.
  4. Een perfecte extractie heeft een gesloten reebruine crema laag en is in balans.

 

Moka pot

1. Vul het filter tot de rand met fijngemalen koffie. (Niet aandrukken)
2. Vul de pot tot het ventiel met heet water.
3. 
Plaats het filter met koffie op in de pot.
4.
Draai de bovenzijde op de pot en zet het geheel op een middelmatige warmtebron.
5. Bij een sissend geluid is het klaar!

 

Ready to jump in?
Shop nu
▸ Gratis verzending vanaf € 35,00 shop
Word Stamlid
▸ Geniet van krijgerskorting
▸ Nooit meer zonder verse koffie
▸ Steun onze projecten
▸ Gratis verzending vanaf € 35,00
▸ Karma points guaranteed
Stamlid
Proefpakket
▸ Proef ze allemaal!
▸ Leuk als cadeau
proefpakket
WhatsApp
Stel je vraag
Heb je een vraag of wil je iets kwijt? Laat het ons weten!