Hoofdafbeelding voor Wat is cafeïnevrije koffie

Wat is cafeïnevrije koffie

Cafeïne vrije koffie, waar komt dat vandaan? Groeit dat aan een struik, of hoe zit dat eigenlijk?

Koffie zoals je die kent, maar dan zonder de cafeïne. Lang is gezegd dat het niet lekker is. Maar wat nou als je gewoon een hele goede Decaf boon hebt?

Wat is cafeïne

Cafeïne is een stofje dat van nature voorkomt in verschillende planten. Zoals in koffiebonen, cacaobonen of theeblaadjes (theïne). Dit bittere stofje beschermt de plant tegen indringers van buitenaf. Maar de plant verrijkt ook zijn nectar met cafeïne om bijen aan te trekken, want zij zijn er dol op. Niet alleen planten en bijen hebben baat bij cafeïne. Door zijn stimulerende werking, zoals extra focus, wakker worden of een fris gevoel geven, is lekkere koffie niet meer weg te denken uit onze cultuur. 

Echter teveel cafeïne kan bijwerkingen geven of een negatief effect hebben. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor, of hebben andere redenen om decaf te drinken, zoals bij zwangerschap of zij die graag koffie willen drinken voor het slapengaan.

Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt

Er groeit geen koffieplant met bonen zonder cafeïnegehalte. Dit moet dus worden gecreëerd, dit kan op verschillende methoden worden gedaan. 

Populaire methoden zijn de ethylacetaat methode, DCM methode en de kritische CO2 methode. Bij sommige processen worden gebruik gemaakt van dichloormethane, ethylacetaat, chloride of andere middelen. Deze middelen zijn ideaal om verfresten te verwijderen, maar minder geschikt om te consumeren.

De methode die is gebruikt voor onze Albizia Decaf, is de Swiss water methode. Deze techniek vergt enkel water, en tijd.

Al in de jaren 30 was er een Zwitsers mannetje die ontdekte dat als wanneer de groene koffieboon maar lang genoeg in water word geweekt, de cafeïne werd onttrokken uit de boon en opgenomen in het water. 

Deze methode is weer helemaal van deze tijd omdat er geen chemische stoffen bij worden gebruikt. Er zijn wel verbeteringen doorgevoerd. Zoals het water door koolstofpompen te filteren en te blijven hergebruiken. Door het hergebruiken van het water waar de koffiebonen in weken, raakt het water verzadigd met koffiearoma’s waardoor alle smaken blijven behouden. En de koolstoffilter haalt enkel de cafeïne eruit. Door dit proces te herhalen, dat zo’n 10 uur in beslag neemt, verliest de koffie 99,9% van zijn cafeïnegehalte. Daarom proef je in onze koffie uit Peru nog steeds de heerlijke smaaktonen als steenfruit en pure chocolade, maar dan zonder cafeïne. Dus wel de lusten maar niet de lasten!

Hoeveel cafeïne zit er in een kop koffie

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn de grootte van de kop, welke koffie soort en hoe de koffie gezet wordt.  

Het voedingscentrum geeft het op de volgende manier weer:

  • Een kop decaf (125 ml) bevat 3 mg cafeïne
  • Een kop filterkoffie (125 ml) bevat 60 mg cafeïne
  • Een espresso (30 ml) bevat 40 mg cafeïne
  • Een kop zwarte thee (250 ml) bevat 60 mg cafeïne

Nu denk je misschien “maar een espresso is toch veel sterker dan een kop filterkoffie!?” Ja dat klopt! Maar de sterkte van koffie word bepaald door de smaak en intensiteit van de koffie en niet door het cafeïnegehalte.

Het water dat langzaam door het filter loopt van een filtermachine neemt veel meer cafeïne in zich op, dan bij de korte extractie van een shot espresso.

Daarnaast heb je nog Arabica of robusta koffiebonen. Arabica is populairder dan robusta, omdat hij door een lager cafeïnegehalte milder is van smaak. Door de hogere concentratie van cafeïne in robusta-bonen smaakt deze ook ietsje bitterder. Een blend met Robusta-bonen geven de koffie extra pit! Een koffie met Robusta-bonen uit Kameroen is de Wintereik. Onze andere koffies zijn 100% Arabica. 

Arabica (links) Robusta (rechts)

Zwangerschap

Als je zwanger bent wordt het aangeraden niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Want teveel cafeïne kan het ongeboren kind niet afbreken en kan de groei verminderen. Tot een aantal dagen na de geboorte worden naast andere stoffen, ook cafeïne doorgegeven via borstvoeding aan de baby. Volgens onderzoekers reageert iedere moeder en kind anders op deze stof, maar een decaf zitten jij en je kind sowieso safe!

Dus..!

Ben jij al leuk van jezelf, zwanger, of wil je gewoon genieten van een bakkie zonder cafeïne?  Zoek dan niet verder! Met subtiele smaaktonen van steenfruit en pure chocolade geeft deze decaf uit Peru je altijd een heerlijk moment.

Ready to jump in?
Shop nu
▸ Gratis verzending vanaf € 35,00 shop
Word Stamlid
▸ Geniet van krijgerskorting
▸ Nooit meer zonder verse koffie
▸ Steun onze projecten
▸ Gratis verzending vanaf € 35,00
▸ Karma points guaranteed
Stamlid
Proefpakket
▸ Proef ze allemaal!
▸ Leuk als cadeau
proefpakket
WhatsApp
Stel je vraag
Heb je een vraag of wil je iets kwijt? Laat het ons weten!